fallback

Американската търговска камара критикува промените за защитените територии

Неправителствените организации не могат да заместят държавата, коментират от AmCham

16:54 | 16.01.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американската търговска камара (AmCham) разкритикува готвените промени в Закона за устройството на териториите (ЗУТ), които бяха изготвени след скандалните разкрития по сделка с терен в Несебър.

Според документите теренът не е дюна и на него може да се строи. Проверките обаче показаха, че мястото е дюна и неправомерно е извадено от защитената зона.

От търговската камара обаче коментират, че промените, които предвиждат участие на неправителствени организации на всички етапи от процеса по изваждане на разрешително по строеж в защитени територии, ще създадат бюрокрация и ще ограничи развитието на бизнеса.

„Свидетели сме не толкова на липса на механизми на контрол от страна на гражданското общество, колкото на бездействия и некомпетентност от страна на държавни органи или служители при контрола върху изпълнението на инвестиционните проекти“, се казва в писмо на търговската камара, адресирано до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, на околната среда и водите Нона Караджова, както и на земеделието и храните Мирослав Найденов. Копие от документа е изпратено и до икономическия министър Делян Добрев.

Според представителите на американския бизнес у нас именно липсата на адекватни действия от страна на държавните органи е причината за общественото недоволство.

„Предоставянето на по-големи права на контрол от страна на неправителствените организации обаче не може да замести ролята на държавата в опазването на обществения интерес“, се казва още в позицията.

Американската търговска камара настоява промените да бъдат обект на широка обществена дискусия, а представители на организацията да бъдат включени в бъдещите обсъждания по темата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
fallback